Popis:
Stálezelená trvalka, keřovitého vzrůstu, která zespoda dřevnatí. Ve své domovině dosahuje výšky až 2 m ale v ČR je běžná výška okolo 50 cm. Listy jsou úzké šedivé. Kvete drobnými, bílými či nachovými kvítky. Celá rostlina je výrazně aromatická. Jako koření se užívají listy sušené i čerstvé, celé i drcené či jemně mleté. Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť, vůní se podobá kadidlu. Užívá se při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb a omáček. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a při nízkém krevním tlaku. Je třeba opatrnosti, ve velkém množství může škodit zdraví.
Pěstování:
Vyžaduje slunné, teplé, dobře odvodněné místo a sázíme ho do lehčí písčité, zásadité půdy. Snáší teploty maximálně do -5 °C, naše zimy většinou nepřežije a není-li chráněn, vymrzá. Rostliny v přenosných nádobách proto přeneseme do chladné místnosti, nebo výhony seřízneme a rostlinu postavíme na parapet na plné světlo.